Pecanje na Plovak

Pecanje na plovak

Sto se tiče ove vrste ribolova, ume da bude zanimljiva pogotovo za decu i ako dosta pecaroša ovu vrstu naziva „ribolovom za početnike“. Ja se naravno ne bih složio sa tim terminom jer je ovo jedno od najzastupljenijih vrsta ribolova kod nas. Na ovaj način ribolova se takodje mogu upecati i lepši primerci riba, iako se peca uglavnom u plićim vodama. Veliki broj kolega koji se bave ovakvim pecanjem koriste meč štapove, bolonjeze, petjaše.. iako sam pecao na bolonjez, ja sam se na kraju odlučio za pecanje na petljaš. Teže pecanje je na petljašu jer imate manje prostora za zamaranje ribe, tako da često veći komadi ribe odlaze.

Što se tiče sistema, ja uglavnom koristim najlon debljine 0,18 maximalno 0,20(ređe 0,20), a za predvez debljine 0,14. Od udica praktikujem Gamakatsu veličine 10 i 12. Što se tiče plovka koji koristim, tu uvek gledam  da li je voda brža ili sporija, ali više volim da pecam na malo teži plovak od 2 gr do 6 gr na rekama, dok na jezerima pecam na igličaste plovke od 1 gr do 2 gr.

Izbor plovka vam zavisi  od dubine vode, brzine vode, vremenskih prilika i vrsti ribe koje ćete pecati. Za ovu veličinu udica sam se opredelio da bih što manje na njima imao kedera, a što se tiče najlona, iz iskustva znam da riba bolje uzima ako je najlon tanji. Naravno uvek imam više različitih sistema pa ih menjam u zavisnosti od prilika koje su tada.

Mamci

Od mamaka možete koristiti: crva, glistu, kukuruz šećerac, ružu od hleba i drugo. Ja uvek imam više vrsta mamaca, tako da probam pa na šta se najbolje pokaže, na to i pecam.

Prihrana ribe

Razne vrste hrane imate danas u ponudi po svim ribolovačkim radnjama, po meni od tih skupljih je neprevazidjeni  Van Den Eynde, a od jeftinijih Maros. Mada, ako nećete da dajete pare na hranu, možete ja napraviti i sami (Mrvice, sredine od hleba, keksa,čokolada u prahu i palente), ovo je jedan prost recept koji se dobro pokazao, možete dati mašti na volju i sami napraviti svoju hranu. Bitno je samo da hranu zamešate da bude suvlja, ako je hrana jako vlažna nećete moći da opstanete od kedera, a i na tekućim vodama brzo ode sa vodom. Pre samog početka pecanja bacite 3 do 4 kugle hrane. Bolje je baciti malo bliže  i malo uzvodno hranu tako da vam donese tačno na mesto. Kada počnete pecanje, povremeno bacite po jednu kuglicu hrane da biste ribu zadržali, ako preterate riba će se zasititi i otići.

Sistem

  1. najlon
  2. plovak
  3. olovca
  4. udica
  5. stoper

 

Kada najlon proturite kroz plovak, na kraju vežete manju omču. Zatim vezujete udicu, na  najlonu gde ste vezivali udicu vezete manju omču, tako da vam dužina od omče do udice bude nekih 20 santimetara. Proturite omču kroz omču i zatim udicu kroz omču. Zatim na najlon nanosite olovca, manje olovce na gornju omču, pa ostala veća olovca montirate u pravcu plovka i to će izgledati kao kontra suza. Tako da vam donja omča ostaje skoro slobodna da u slučaju kidanja udice brzo i lako možete montirati novi predvez. Ovaj sistem možete vezati i direktno bez podveza, samo što ćete  izmedju udice i olova staviti stoper.Postoji veliki broj raznih predveza i hrane, ja sam vam dao predlog za dva klasična predveza i jedan predlog za pripremu hrane. Ako vi imate neki predlog, podelite ga sa nama jer sigurno postoje neke stvari koje vi znate, a mi ne znamo, i to može biti od koristi kako mladjim ribolovcima, tako i nama. Na kraju krajeva, upravo to je i ideja  za pokretanja ovog bloga – razmena mišljenja i iskustava zarad većeg uspeha u ribolovu.

Ostavite odgovor

Back to top button