Dubinsko Pecanje

Pecanje soma na dubinku: pribor, mamci i sistemi

Pored pecanja na dubinku, želim da naglasim da se som može pecati i na varalicu, ali kako ja nikad nisam pecao soma na taj način, ovde ću se držati metoda koje sam lično oprobao.  Nisam mnogo puta pecao soma, ali ću podeliti ovo iskustvo koje imam sa mladjim kolegama. Nadam se da ću im ovim člankom pomoći oko izbora štapova, mašinica, najlona, struna i sistema, i bar malo približiti ovu vrstu ribolova.

Pribor za pecanje soma

Oko izbora štapova za pecanja ove vrste ribe nisam imao puno dileme – ja sam se odlucio za Cormoran bull fighter od 100-300 gr. Štap je izuzetno dobar i radi celom duzinom, parabola mu je odlicna. Cena ovog Cormoran štapa je oko 3500 dinara, dakle za male pare dobijete štap izuzetnog kvaliteta. Mašinica koju koristim je Penn slamer 460, mašinica je babaroga.  Njena cena je oko 13000, dakle kao što vidite, ovo nije baš jeftina mašinica ali ako se odlučite za nju nećete se pokajati jer je izuzetno kvalitetna i služiće vas verno godinama

Udice za pecanje soma

Iako u ponudi imate udice za soma od raznih proizvodjača, kako od poznatih tako i od nepoznatih, moj vam je savet da uzmete udice Gamakatsu 5/0 ili 7/0. Ove udice su oštre, jake i što je najvažnije dugotrajnije su od udica marke Owner i ostalih.

Najloni i strune za soma

Krenućemo prvo od najlona – važno je napomenuti da treba da vodite računa o debljini i nosivosti samog najlona. Za ovu vrstu ribolova bih vam preporučio da koristite najlon debljine od 0,40, do 0,60. Bolje da je malo i deblji jer nikada ne znate da li će se na udici naći riba vašeg života. Opet cu se ovde osvrnuti na istog proizvodjača kog sam pomenuo u delu sa udicama,  najlon Gamakatsu g-line. Ovaj najlon je izrazito kvalitetan, jako je čvrst na čvoru i otporan je na habanje i moj vam je savet ako se odlučite za ovaj najlon, uzmite onaj ledeno plave boje jer je gotovo nevidljiv ispod vode. Energoteam takodje ima dosta kvalitetnog najlona za ovu vrstu ribolova, a prednjači mu najlon Specimen Catfish koji je namenjen za najteži oblik ribolova. Moram pomenuti i mog oca, on koristi Awa Shima monster debljine 0,50, tvrdi da čamac možeš usidriti sa njim . Opet, ja sam pecao na ove dve vrste najlona i prezadovoljan sam, preporučujem ih svim drugim ribolovcima koji pecaju soma.

Napisaću nešto ukratko i o struni, ako se ipak odlučite za pecanje na nju. Što se tiče debljine strune na koju se peca, ona ne bi trebalo da prelazi 0,40. Najpre moram da napomenem da struna nije ni malo jeftina. Naime, 300 metara strune će vas izaći oko 7000 dinara, što je puno za naše uslove u Srbiji. Ako imate dublji džep pa se odlučite da na svoje mašinice ipak stavite strunu, moja preporuka vam je da koristite Sasame pe premium 0,40.

Mamci

Od mamaca koji se koriste za pecanje soma koriste se: turbok, zelena glista, rovac, meso iz školjke, žaba, riba, pileća crevca (za crevca je najbolje da se usmrde, pa ako imate želudac da ih stavite na udicu a da se pritom ne ispovraćate, vi ste pobedili  ), džigerica (staviti u najlonsku čarapu i ostaviti da se usmrdi i tako kačite na udicu). A danas u radnjama možete naći pelet i razne druge stvarčice za pecanje soma.

Sistemi za pecanje soma

Sistema ima puno i svaki ribolovac koristi neki drugačiji. Ja ću mlađim ribolovcima u ovom članku predložiti tri sistema koje ja koristim. Ovi sistemi su jednostavni, a pokazali su se kao dosta efikasni.

1. sistem – Glavni najlon provučete kroz olovo, zatim stavite stopere ili jedno do dva sitna olova da vam veliko olovo ne bi spalo do udice, kada vežete udicu razmak izmedju olova i udice treba da bude nekih 40 cm.
2. sistem – Sistem sličan predhodnom, samo što kada provučete najlon kroz olovo, vežete virblu, zatim prethodno vezanu udicu vežete na virblu.
3. sistem – Na osnovni najlon vežite trostranu virblu (vrtilicu). Za jedan krak vežete oko 60 cm predveza sa udicom  na kraju. Na treći krak navezite komad najlona oko 25 cm dug sa olovom na kraju. Za sporotekuće reke ili  jezera koristite olovo u obliku zvona dok na rijekama sa jačom strujom olova u obliku piramide. Predvez za olovo ne treba da je prejak. U slučaju zapinjanja bolje da ostanete bez olova nego bez ribe.

Postoji još dosta sistema, ali ja se neću osvrtati mnogo na to, jer ih nisam koristio. Na ovaj sistem možete postavljati sve vrste mamaca. Neki ribolovci će reći da, kada se peca na živu ribu, udica mora ići iznad olova. Treći predlog pokazuje da ovakve tvrdnje ne moraju nužno biti tačne. Ako je som gladan i u najgorem mulju će pronaći svoju hranu.

Nadam se da sam sa ovim tekstom uspeo da bar malo približim ovu vrstu ribolova mladjoj populaciji pecaroša. Ako i vi stariji ribolovci imate neke zamerke ili predloge, slobodno napišite jer svaka razmena iskustva doprinosi uspešnosti ribolova.

Ostavite odgovor

Back to top button