Ribolov - Štuka

Lov štuke na varalicu – za početnike

Ribolov  štuke varalicom je veoma popularan i to ne bez razloga. Dva razloga koja se najčešće ističu – su dinamičnost takvog načina ribolova, jer se pri jednom izlasku obiđe više terena i još što se ne mora nositi toliko pribora kao kad se štuka lovi na plovak ili dubinu.

Što se tiče pribora za lov štuke varalicama, potreban je štap dužine oko  3m  i težine bacanja od 50 do 80gr. Ovde je teško dati neke tačnije preporuke, nego samo ovako okvirno, jer jer potrebno da ribolovac sam prilagodi štap terenu gde peca i tipu varalica koje koristi.

Kada su u pitanju mašinice, tu je neka opšta preporuka da se uzme kvalitetnija mašinica na koju staje 100m monofila od 0.30. Što se tiče opcije da li će se koristiti monofil ili struna, na samom je ribolovcu da proba i da odluči. Ja lično koristim monofil i zadovoljan sam sa rezultatima.

Prilikom ribolova štuke varalicama, poželjno je korišćenje sajlice na kraju sistema, i da se za nju kači varalica. Izbor sajlica je prilično širok, lako se mogu nabaviti materijali za samogradnju kod kuće.

U svakom slučaju sajlice su nešto na čemu ne treba štedeti. Međutim mana kod korišćenja sajlica jeste što smetaju varalicama da se u vodi kreću kako su proizvođači zamislili, a to se posebno odnosi na voblere.

Ribolov varalicom, zbog manje količine opreme koja se nosi omogućava da se obiđe više različitih terena. Kad se dođe na mesto gde će se loviti riba, obično se prvo pretraži teren sa nekim šedom, te se tako proveri ima li nekih prepreka u vodi za koje bi se eventualno moglo kačiti.

Ukoliko se varalica i zakači, gubitak šeda je relativno lakši nego nekog voblera. Ukoliko se već pecalo na tom terenu, tad se već zna ima li prepreka u vodi i mogu se koristiti i druge varalice. Najpopularnije varalice za lov štuke su leptiri, kašike, vobleri i silikonci.

ereni za ribolov su standardni za štuku, prepreke u vodi su poželjne, ali ne i obavezne. Češće se štuka može naći u mirnijim delovima vodotoka na rekama, a kanali i bare su za nju stvoreni. Kako je u pitanju grabljivac koji napada iz zasede, veliki broj udaraca na varalicu se dešava prilikom provlačenja pored neke prepreke u vodi. Na reci su pogodniji tereni posuti kamenom, nego oni sa peskom.

Ali i tu igra uticaj kretanje vode, pa se i na to treba obratiti pažnja pri odabiru mesta za pecanje štuke.

Dodatna oprema koju treba spomenuti jeste prsluk ili torba koji će služiti za nošenje varalica, nekoliko kutija za varalice, špic – klješta sa kojima ćemo otkačiti ribu sa trokrake udice. U rezervi treba imati i nekoliko sajlica, pošto sa ribolovom oko prepreka u vodi  dešava da se zakači varalica za prepreku. Posle gubitka varalice sistem se mora ponovo montirati.

Kada se varalica zabacuje, potrebno je kod mašinice prstom uhvatiti strunu i otpustiti preklopnik. Sama tehnika zabacivanja varalice podrazumeva da se štapom zamahne iza leđa i potom naglo prema napred. Varalica treba da bude udaljena oko 15cm od vrha štapa i u trenutku zamaha prema napred, kad se varalica nađe iznad nas potrebno je pustiti strunu.

I tu sad slede finese, koliko će jak zamah biti, koliko će varalica biti udaljena od vrha i na kraju u kom trenutku ćemo pustiti strunu. Pravilnim usklađivanjem navedenih stvari, varalicu ćemo zabaciti tačno na željenu poziciju. Svaki teren i svaka vrsta varalice zahtevaju drugačij pristup, ali praksom to sve brzo dođe na svoje mesto.

Ostavite odgovor

Back to top button