Ribolov - Šaran

Ribolov šarana u julu i avgustu

Svima nam je poznato iz iskustva da ribolov šarana stagnira s početkom mjeseca jula, trend slabog rada je sve negdje do polovine avgusta. Razloga za to ima više, prije svega visoka temperatura zraka i vode kao i obilje prirodne hrane. Ako je voda dublja temperatura će imati manji uticaj pa samim tim i rezultati ribolova neće izostati. Ipak mi boravimo na vodama i za vrijeme ljetnih temperatura, zato je potrebno pronaći odgovarajuće rješenje za uspješan ribolov. Imamo problem visoke temperature vode i zraka, obilje prirodne hrane u vodotocima, ali za sve ima rješenje samo treba promjeniti neke navike u ribolovu. i primjeniti određenu taktiku.

Rešenje problema visoke temperature

Problem visoke temperature vode ćemo prevazići pronalaženjem dubljih mjesta na jezeru ili rijeci jer je temperatura vode na tim mjestima manja za nekoliko stepeni i bogatija kiseonikom. Naravno ako je voda na kojoj pecate dublja automatski će se teže zagrijavati pa će ribolov i po danu biti bmoguć. Takođe u ribolov je potrebno ići noću kada padne temperatura vode a šaran intezivnije uzima hranu. U tim mjesecima najbolje je izlazak u ribolov iskoristiti pred promjenu vremena – kišni period, jer kada je vrijeme stabilno,sunčano i toplo riba miruje sakrivena u sijenci lopoča, granja, prepreka… i jedva preživljava.

Rešenje problema obilja prirodne hrane

Obilje prirodne hrane, bujanje vodene vegetacije i insekata će svakako ribama omogućiti dovoljno hranljivih materija za opstanak Zato u ovom periodu je potrebno prihranu smanjiti na minimum. U ovom periodu je potrebno odabrati kvalitetniju hranu i mamce, poštujući osnovno pravili čime prihranjuješ time i pecaj. Za ovaj period dobro bi bilo koristiti boile, prvenstveno što šaran nije gladan, pa hranjenjem kvalitetnijom hranom želimo mu omogučiti slasniji zalogaj od onoga što može pronaći u prirodnom okruženju.Prihrana mora biti svedena na minimum. Izbor boile zavisi od vode na kojoj pecate. Boile koje pokazuju dobre rezultate u ovom periodu su na bazi ribljeg brašna. Za osnovno hranjenje je potrebno baciti pedesetak boila, a nakon svakog ulovljenog šarana dodati po nekoliko.Za vrijeme ljetnih vručina treba koristiti smrdljive arome koje imaju izuzetno jako dejstvo. Problem korištenja boila na bazi ribljeg brašna je taj što neodoljivo privlače patuljaste somiće koji ne odustaju dok je ne skinu sa udice, a za vrijeme uzimanja štap samo treperi. Ovaj problem možete riješiti na taj način što boile držite nekoliko dana u dipu. Dip toliko stvrdne boilu da je nakon toga teško probušiti iglom, a tako tvrda boila će biti postojana u vodi, a samim tim povećati mogučnost ulova šarana

Ostavite odgovor

Back to top button