Pribor

Šaranski Pribor

Štapovi za ribolov šarana

U šaranskom ribolovu koristimo lovne, spod i marker štapove. Lovni štapovi se najčešće izrađuju u dužinama 3,60m – 3,90m. Za ribolov na manjim daljinama koriste se štapovi parabolične akcije, dok je za daleki izbačaj bolje koristiti štapove sa vršnom akcijom.

Jačinu štapa odabiremo prema veličini šarana i daljini na kojoj lovimo. Na manjim vodama gdje nije potrebno daleko zabacivati i gdje se u prosijeku love manji šarani, dovoljni su štapovi do 3lbs. Na većim vodama, za ribolov krupnijih šarana, koriste se štapovi od 3lbs – 4,5lbs. Štapovi namijenjeni za daleki izbačaj imaju manji broj vodilica većeg promjera, dok štapovi sa većim brojem vodilica manjeg promjera imaju bolje raspoređeno opterećenje, bolje se savijaju i ublažuju trzaje kod zamaranja ribe. Napomenimo samo kako su šaranski štapovi savršeni za morski ribolov orade.

Spod štapovi služe za hranjenje. To su specijalno dizajnirani štapovi za izbacivanje prihrane na veće daljine koje mogu iznositi i preko 130m. Prihrana se zabacuje uglavnom pomoću hranilica u obliku rakete, a mogu se zabacivati i kugle od brašnaste prihrane. To su uglavnom jaki štapovi od 4,5lbs – 8lbs, sa manjim brojem vodilica. Jačinu spod štapa odabiremo prema težini napunjene rakete. Neke manje rakete možemo zabacivati i sa lovnim štapovima, ali za one veće koje napunjene mogu težiti više od 300g, obavezno moramo zabacivati odgovarajućim spod štapom.
Marker štap nam služi za označavanje hranilišta, ispitivanje dna i mjerenje dubine. Za marker se može koristiti lovni štap ili spod, a mogu se nabaviti i specijalno dizajnirani marker štapovi. Kod marker štapa je najvažniji dobar prijenos informacija preko olova, špage i štapa na naše ruke, te mogućnost dalekog izbačaja. Štap mora biti osjetljiv, kako bi povlačenjem olova po dnu, dobili što više informacija sa dna, kao što su neravnine, sastav dna, trava, prepreke u vodi i sl.

Ostavite odgovor

Back to top button