Ribolov - Štuka

Pecanje muvanjem

Za ovakav sistem su nam gotovo svi ribolovci rekli da je bolji zbog toga što se keder prirodnije ponaša upravo zbog odsustva dodatnog opterećenja. Uglavnom se ova metoda koristi na nekim sporijim vodama poput jezera i nekih sporih reka. Jedan od najprostijih montiranja uključuje upotrebu takozvane “worm” udice kojom se služi u ribolovu silikoncima. Sa druge strane, ukoliko se koristi samo ova udica može doći do određenih promašaja, te je zbog toga bolje dodati manju trokraku udicu.

Ako dodajete dve, onda obavezno jedna ide na samu “worm” udicu tako da se lepo uklopi u kederov rep, dok se druga kači za obaveznu kopču I zabija se u tvrdu glavu. Na taj način se dobija znatno prirodnije ponašanje kedera u vodi koji tako ostaje ravan I ne pobuđuje nikakvu sumnju kod grabljivica, što naravno čini ribolov znatno uspešnijim. Kada se tako pripremljen keder zabaci u vodu, dok se približava samom dnu on deluje kao da umire tako da često dolazi do ugriza smuđa ili pak štuke.

Što se tiče načina lova trebate znati da je glavno i najbitnije pravilo kod povlačenja: “što sporije to je bolje”. Na taj način dobićete keder koji duže ostaje u vodi u zoni griza. Dok bi umetna varalica recimo, koliko god ona spora bila, brzo prošla kraj potencijalnog ulova, odnosno ribe poput štuke ili neke druge ribe, mrtva ribica tj. mrtvi keder će samim mirisom i izgledom više privući pažnju nego što bi to učinila umetna varalica.

Na jezerima po danu ili po noći, kada na varalicu jednostavno ništa ne grize, mrtvi keder će mnogo pre izazvati napad do tada totalno nezainteresovanog smuđa ili štuke recimo. To govori koliko je keder kao mamac dobar za ribolov većih riba. Kada koristite keder, potrudite se da bacate na uobičajenim mestima ili pak možete tamo gde varalica ima premalo manevarskog prostora.

Najbolje je pustiti mamac da potone do samog dna, prateći najlon jer se ugrizi vrlo često dogode i pri veoma malom lelujanju ili propadanju do dna. Kada padne, ostavite ga tako na dnu nekoliko trenutaka samo, a nakon toga ga naglo cimnete vrhom štapa. Tako će keder naglo odskočiti od dna i opet početi da propada pa na taj način savršeno imitirajući miran i lak plen za ostale ribe.

Kada osetite da je riba ugrizla mamac, nemojte odmah početi sa kontriranjem, već trebate da pustite grabljivicu da ga nosi nekoliko metara. Sigurno ga neće ispustiti zato što zna da u ustima ima prirodan i pravi plen. Sa druge strane, ukoliko tu ribu kasnije želite da vratite nazad u vodu, onda nemojte dozvoliti da riba proguta keder preduboko. Sa druge strane, kada ste na reci tada je lov malo drugačiji. U tom slučaju se savetuje da kedera bacate u mešane vode i pustite da ga sama voda ponese dok ne dođe do samog dna. Kada osetite da je keder dotakao dno, onda možete lagano početi sa povlačenjem, ujedno lupkajući olovnom glavom po dnu uz česte pauze. Postoji i drugi način, ali mislimo da je ovaj prethodni ipak za nijansu bolji.

Taj drugi način se sastoji u dalekom zabacivanju udice u maticu reke i čekanju da matica digne keder od dna. Ovo grabljivci dosta vole i često padaju na ovo. Na isti način možete da pustite keder nizvodno do nekakvog grmlja ukoliko takav ima u blizini, ili pak drveća nadvijenog nad vodu gde inače ne možete normalno zabaciti. I ova metoda se pokazala dosta uspešnom, ali vam je naš savet da se pridržavate prvoj od navedenih metoda. Za sam kraj jedna lepa slika koja detaljno objašnjava metodu povlačenja mrtvog kedera kroz vodu.

Ostavite odgovor

Back to top button