Pecanje na Plovak

Ribolov klizećim Plovkom

Klizeci plovak omogucava da se peca na onim mestima gde je dubina veca od duzine stapa. Na zapadu je zbog njihovog boljeg standarda ovaj nacin ribolova sve vise potisnut tehnikama u kojima se koriste izuzetno dugi „pole“ stapovi. Medjutim, na onim vodama, gde se ribe hrane jako daleko od obale, dalje nego sto je pole stap dug, jedino resenje je ici ili na dubinski lov (koji ima svoje prednosti, posebno ako je voda tekuca) ili ici na metode sa klizecim plovkom.
Klizeci plovci za razliku od fiksnih imaju jednu ili dve male metalne omcice sa bocne strane. Ukoliko su namenjeni ribolovu na mirnim vodama, postoji samo jedno okce koje se nalazi na dnu plovka, a ukoliko je namenjen lovu na tekucim vodama, onda ima dva okca, jedno na dnu i jedno na sredini tela. Kroz okca se provlaci struna, a iznad plovka, ka vrhu stapa vezuje se stoper ili klizeci cvor, na onom mestu na koje zelimo da se plovak zaustavi nakon pozicioniranja u vodi. Klizeci plovci se moraju koristiti uvek kada je dubina vode veca od duzine stapa, kao i kada se plovak zabacuje na vecu daljinu. Medjutim, zbog prakticnosti, vec na dubinama vecim od 4 m, pokazalo se da je bolje koristiti klizeci plovak nego fiksni, bez obzira na duzinu stapa.
Kao klizeci plovak, moze se koristiti i bilo koji waggler plovak. Kao generalno pravilo, nemojte koristiti plovke cije opterecenje treba da je manje od 1,5 g. Razlog je sto manje otezanje nece uspeti da povuce najlon kroz alkice i sistem nece zauzeti pravilan polozaj. Nakon postavljanja plovka na ribolovacku strunu, postavite stoper. Postavite jedno 0,15 g olovce na oko 2,4 m od mamca. Ovo olovce ne dozvoljava plovku da se spusti blize mamcu. Na sredini izmedju ovog olova I mamca, grupisano postavite ostatak olovnog otezanja koje odgovara plovku koji koristite.
Na kraju, izmedju ove grupe olova i mamca, grupisano postavite 3 olovca tezine oko 0,2 g svako i na kraju na polovini rastojanja od ove grupe i mamca postavite jos jeno olovo tezine oko 0,08 g. Nakon zabacivanja plovak ce proci kroz tri faze prikazane na slici u zaglavlju. Svako odstupanje od ove seme indikacija je trzaja. Merenje dubine ovom metodom je jednostavno. Prostim pomeranjem stopera uz i niz najlon, birate onaj trenutak kada plovak stoji uspravno i pravilno.

Ostavite odgovor

Back to top button