Ribolovna Wikipedia

Som

Som (lat. Silurus glanis) je jedna od najvećih slatkovodnih riba, a pripada familiji Somovi (Siluridae).

  • Lokalni nazivi: som
  • Maks. dužina: preko 2 m
  • Maks. težina: preko 300 kg
  • Vreme mresta: od maja do jula

Opis i građa

Som se dosta razlikuje od riba klasične forme, trup mu je ovalan, sa velikom i spljoštenom glavom na kojoj je tri para brkova od kojih je gornjovilični par dug do vrha grudnih peraja, ostali su dosta manji. Ima sitne oči, velika usta, a donja vilica mu je nešto duža od gornje, i obe su načičkane mnoštvom sitnih zuba. Telo mu je bez krljušt i veoma sluzava. Podrepno peraje dugačko, a repno je zaobljeno, leđno peraje je malo i bez tvrdih žilica. Leđa soma su modrocrna, bokovi su tamnosmeđi ili tamnozelenkasti i mramorirani, a trbuh sivkastobeličaste boje sa crvenkastim prelivima.

Navike, stanište, rasprostranjenost

Som naseljava gotovo sve vode Evrope. Voli mirne ili sporotekuće, muljevite vode i tu se i najradije zadržava. Svaštojed je, mada mu glavnu hranu čine ribe, žabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice, patke i guske koje se nađu na vodi ili u vodi gde živi. Uglavnom lovi noću, ali i danju ako ima priliku. Zabeleženo je da je u reci Odri ulovljen som dugačak 5 metara a težak 400 kilograma.

Som u Srbiji obitava u Dunavu i gotovo svim njegovim pritokama, a ima ga i u zatvorenim tipovima vode. Prosečna veličina soma u Srbiji je jedan metar i težina 10 kilograma, a love se i nešto veći primerci, tako da je 1958. godine u Dunavu kod Apatina ulovljen som težak 208 kilograma na stari alaski način.

Razmnožavanje

Mresti se u maju i junu, ali najčešće sredinom maja i početkom juna, mada može da se desi da se mresti čak i u julu. Sve ovo zavisi od temperature vode koja treba da bude od 19 do 24 stepena i naravno od ostalih uslova, kao što je mesto i drugo. Mreste se u parovima. Ženka prethodno napravi gnezdo veličine 1×1 metar i visine oko 75 cm i tu položi ikru. Mužjak oplodi ikru, a ženka ostaje i čuva je sve dok se mlađ ne izleže. Gnezdo pravi od sitnog materijala i tu položi od 16.000 do 17.000 jaja, a po nekima od 11.000 do 48.000 komada ikre, sve u zavisnosti od veličine ženke. Ikra se lepi za materijal od kojeg je gnezdo napravljeno, pa je ženka u mogućnosti da ih čuva dok se ne izlegu. Mlađ raste brzo i već prve godine dostignu dužinu od 20 cm.

Related Articles

Ostavite odgovor

Check Also
Close
Back to top button