Ribolov - Amur

Osnove u ribolovu amura

Prvi korak u ribolovu amura je odabiranje dobre lokacije gde ćemo ga potražiti. Amura će ređe boraviti na muljevitom dnu, za boravak uglavnom bira teren sa tvrdim dnom.Razlog za to je zbog toga što amur ne kopa po mulju kako bi našao hranu. Amur se često skriva pod lokvanjem i vodenim preprekama jer tu traži hlad za vreme toplih dana. Kreće se u jatu i ima svog vođu koji je obično najkrupniji.

Amur je vrlo plašljiva riba i na najmanju pretnju se uplaši i u stanju je da pređe kilometar kako bi je izbegao. Najčešće se hrani na priobalnom delu, naročito noću, te ga tu treba i pecati. Amuri su stidljivi, povučeni i lako se uplaše i na najmanji pokret i brzo se povuku u dublje vode, tako da vodite računa da svedete buku na minimum. mesto za ribolov ne treba da bude voda koja je u potpunosti zatrpana vodenim biljem.

Kada je lokacija odabrana najbolje je amura pecati strpljivo odnosno bacati mu hranu par dana (najbolje kukuruz), kako bi zapamtio gde ima hrane, što će vam omogućiti da amura privučete na određeno mesto. Poželjno je hraniti ga u isto vreme (najbolje predveče) i na istom mestu kako bi amur zapamtio mesto a dugotrajno hranjenje mu odvlači pažnju, što znači da će biti manje oprezan kada ga budete pecali.

Za neke zgodnije terene koje je vodeno bilje skroz ugušilo postoji preporuka da se očiste sa mačkom u obimu od jedno 10 kvadrata. Ovo je opširan posao, ali može dati rezultate zbog kojih se isplati potruditi. Tu se onda može koristiti i sistem sa plovkom, a mamac se i dalje montira na dlaku. Preporučujem da amura dobro izmorite pre nego što ga izvučete na površinu, jer ume biti jako nezgodan prilikom vađenja iz vode.

Mamci za amura

Što se mamca za ribolov amura tiče treba uvek probati sa hranom koje nema u svom staništu, jer je malo verovatno da će amur naletiti baš na vaš mamac, ako te iste hrane ima u izobilju. Dakle, treba koristiti hranu koju amur ne jede često a ono što amur voli da jede kao što je kukuruz, pšenica, ječam.

Amur takođe može da jede i određene voćne plodove kao što su jagoda, malina, grožđe, šljiva. Sva ova hrana je bogata hranljivim materijama pa je amur brzo uoči.

Najjeftinija varijanta je koristiti običan kukuruz, koji se obično ostavi u vodi dan-dva pre nego što se skuva. Kada skuvate kukuruz, odaberite lokaciju i počnite sa prihranjivanjem.

Pre toga se može pomešati sa nekom aromom koja bi pomogla da se navikne na taj kukuruz prilikom prihrane i da onda kukuruz sa tom aromom koristite za ribolov. Ukoliko se odlučimo da kukuruz duže kuvamo, te arome možemo dodati pri kraju ili nakon kuvanja.

Mamci se mogu montirati na dlaku, kao u šaranskom ribolovu. Jedino ta dlaka ne treba da pbude dugačka da se mamac ne bi previše udaljio od udice. Obično se montiraju tri zrna kukuruza ili de zrno kukuruza, podizač, zrno kukuruza.

Razlog zašto ne spominjemo mnogo boili pri ribolovu amura je taj što se mesto gde se peca amur mora obilato prihraniti. Kada je amur u pitanju obilno je to u pravom smislu te reči i korišćenje boilija za prihranu dovodi u pitanje računicu takvog ribolova.

Ostavite odgovor

Back to top button