Ribolov - Šaran

Lov šarana krajem jeseni i početkom zime

Kako loviti šarana u jesen?

Većina ribolovaca misli da je šaran tipična ljetnja riba i da ne uzima hranu kad voda značajno zahladni, što nije istina. Jedina tačna činjenica je da se šaran zimi hrani manje, ali ga je moguće loviti.

Kasno jesenji ribolov može biti izuzetno zanimljiv, iako većina ribolovaca odustaje od šaranskog ribolova kad počnu prvi mrazevi i temperatura vode postane prilično hladna. U zavisnosti od mjesta, pribor koji koristimo u ovom dobu je sličan ljetnjem, s tim da se proširuje sa toplim vrećama za spavanje, kvalitetnim šatorima, toplom termo odjećom itd.

Koji mamci su najbolji za lov šarana u jesen?

Najbolji izbor za početnike su mala do srednja jezera, gde je riba na manjem prostoru i lakše je locirati. Drugim rečima, čak i ako je ne pronađete, tokom kretanja ribe će naići na vaš mamac ako bude interesantan.

Kako bih olakšao svima, pogotovo početnicima u ovom dijelu postoje dvije taktike. Prva je statično hranilište, tj. jedna lokacija na kojoj isčekujemo dolazak ili prolazak ribe, a druga je dinamička taktika kad pokušavamo pronaći ribu sa mijenjanjem pozicije zabacaja, a i same lokacije.

Koja mjesta su najbolja za lov šarana u jesen?

U ovim vremenskim uvjetima, nikada ne možete tačno znati gde se šaran nalazi, posebno ako se kreće. Nešto topliji dan donosi u 90% slučajeva lijepe ulove, ako ste na pravom mjestu sa dobrim mamcem.

Teško je sa sigurnošću reći da je šaran na većoj dubini jer on može biti i u plićaku gdje se voda zagrijava od sunčevih zraka (sunčanje šarana je manje-više svima poznato). U većini slučajeva je uz dno kad voda zahladi, ali sve zavisi od mnogo faktora.

Kako se pripremiti za lov šarana u jesen?

Teško je precizno dati odgovor na neviđeno, ali treba obratiti pažnju na sledeće stvari: šaranovo obitavalište – zona gdje miruje, putanja ukoliko se kreće, mjesta gdje se hrani ili je u potrazi za hranom, razni prelazi dubina, smjer vjetra pogotovo južnog (toplijeg), osunčane strane jezera, podzemni izvori itd.

Pribor je poželjno da bude što lakši, tj. tanji najloni, manje udice itd. Šaran u ovo doba uzima izuzetno oprezno i usporeno pa mala greška može značiti gubitak ribe. Kasno jesenji ribolov zahtijeva balansirane i izdignute (pop up) montaže jer na većini voda lišće pada u istu i još nije strulilo.

Kako uloviti šarana u jesen?

Udica mora biti slobodna i brzo uletit u usta ribe. Druga stvar je što lišće može poklopiti vaš mamac, a još gore ako samo udica zakači za list i tako spriječi sigurno kačenje, a nije isključen ni mulj koji proguta vaš mamac. Da bi se sve ovo koliko toliko izbjeglo poželjno je koristiti balansirane mamce, izdugnute popup montaže ili snjegovice.

Kako pripremiti mamce za lov šarana u jesen?

Priprema mamaca za lov šarana u jesen zahtijeva pažljivo razmišljanje. Odaberite mamce koji odgovaraju sezoni, kao što su oni s voćnim i kremastim mirisima i okusima. Također, važno je smanjiti postotak ulja u mamcima kako biste izbjegli gorčinu.

Prilikom izbora mamaca, razmislite o korištenju peleta koji se brzo otapaju, tijesta za šarana, kukuruza sa šećerom, hljeba, crvića itd. Praškasta hrana također može biti izuzetno učinkovita i privući šarana u vašu blizinu.

Kako sezonski faktori utječu na lov šarana?

Jesen donosi promjene u prirodi koje značajno utječu na ponašanje šarana. Opadanje lišća, opadanje temperature vode i promjene u dostupnoj hrani često mijenjaju navike ribe. Na primjer, šaran se često kreće bliže dnu kad voda zahladi, pa prilagodite svoj pristup dijelu vode koji ciljate.

Pratite promjene u vremenu i usklađujte svoje planove s njima. Topliji dani obično donose aktivniji ribolov, dok hladniji dani zahtijevaju strpljenje i taktički pristup. Razumijevanje sezonskih faktora pomoći će vam u odabiru prave opreme i strategije.

Preporučena oprema za lov šarana u jesen

Pravilna oprema ključna je za uspješan lov šarana u jesen. Odaberite tanje najlone i manje udice kako biste smanjili rizik od gubitka ribe. Također, razmislite o korištenju balansiranih mamaca i izdignutih (pop-up) montaža.

Posebnu pažnju posvetite šatorskim vrećama za spavanje, kvalitetnim šatorima i toplom termo odjeći kako biste se zaštitili od hladnoće. Ovo će vam omogućiti udoban i uspješan ribolov čak i u hladnim jesenskim danima.

Primjeri lokacija za lov šarana u jesen

Ako tražite idealna mjesta za lov šarana u jesen, razmislite o jezerima, rijekama i ribnjacima koji su poznati po dobrim ulovima u ovo doba godine. Pravila i dozvole za ribolov mogu varirati ovisno o lokaciji, stoga se informirajte unaprijed.

Neke lokacije su poznate po povremenim šaranima koji su veći od prosjeka, dok druge nude šanse za konstantnim ribolovom. Proučite različite lokacije u svom području i odaberite onu koja najbolje odgovara vašim preferencijama i iskustvu.

 

Ostavite odgovor

Back to top button