Ribolov - Šaran

Osnove o Šaranskom Ribolovu

Pronaci ribu je najbitnija stavka u celom ribolovu sarana. Pretrazite vodu u potrazi za mestima gde se saran baca i prevrce po vodi. Mehuri metana na povrsini vode odaju hranjenje ribe na dnu, sto moze biti i saran. Danju se saran sakriva blizu ostrva, sevara i trske kao i u delovima vode koje natkriva krosnja drveta. Mamac bacen blizu tih mesta u toku dana cesto produkuje ugriz. U dubokim otkopima, kao sto su mesta gde se vadila cigla, treba bacati mamac blizu podvodnih terasa. Locirajte terase pomocu olova na kraju najlona i plovka. Jezera su najbolja mesta za pecanje stvarno velikih primeraka.Sarana je najbolje pecati leti do 10 casova ujutro, popodne od 16 casova , a aktivan je i nocu . Za pocetak, dobro je upoznati se sa izgledom dna gde se peca. Ovo se moze uraditi plovkom i vecim olovom, koje se postavlja na kraj najlona. Povlacenjem plovka nagore, i stalnim uranjanjem u vodu, moguce je oderediti dubinu vode u svakoj tacki.Sledeca stvar koju treba da odredimo jeste cime je prekriveno dno. Ovo radimo tako sto zabacimo olovo bez udice u vodu i drzeci stap pod uglom od 45 stepeni polako namotavamo najlon.

U zavisnosti od tipa dna imacemo sledece ponasanje:ˇ meki mulj potrebna je veca sila da se pokrene teg, ali kad se krene klizi veoma lakoˇ tvrdo dno teg pri povlacenju trza, poskakujuci po dnuˇ trava otpor je veliki ponekad se zaglavljujeNajcesce mesto za lov se pronalazi posmatranjem povrsine vode. Tako se uocavaju karakteristicni klobuci koje saran pravi pri hranjenju. Ako se utvrdi da se radi o potopljenom deblu, na najlon se vezuje samo olovo, pa se pretragom po dnu odreduje dubina i polozaj potopljenog drveta. Na ovakvim mestima je obicno pogodno koristiti jedan do dva stapa. Riba se uglavnom krece uz krajeve stabla. Ako ne odredimo tacan polozaj stabla i pojedinih grana, sigurno cemo mnogo vise kaciti udicom i kidati najlon, a drmanjem stapa saran ce se rasplasiti.Lov sarana s jeseni i zimi je mnogo tezi, ali nije nemoguc. Kako vremenski uslovi izuzetno menjaju ponasanje sarana, moramo mu prilagoditi strategiju. Saran se u tim danima polako smiruje i kretanje smanjuje na minimum, kako bi mu energija ostala za zimu. Iz tog razloga, primamu je potrebno bacati na jedno mesto. Ne rasipati je.

Vrsta mamca zavisi od vode, ali su boili ipak najbolji.Saran se cele godine moze pecati dubinskom metodom, povrsinskim ribolovom ili pecanjem plovkom.Dubinski metod je najpopularniji, najjednostavniji i najefikasniji. Za dubinski metod, potreban je brz i snazan stap. Takode, stap mora biti zilav kako bi omogucio daleka zabacivanja zasta trebaju velika i teska olova. Ribu je neophodno sto pre izdici od dna i potopljenog debla. U suprotnom, saran ce se uplesti u granje, sto je unapred izgubljena bitka. Dvodelni parabolici (sa oznakom carp) su najcesci, a nemali broj ribolovaca jos uvek koristi i zastarele snazne stapove od bambusa. Idealan stap je duzine 3,6 m, bacacke mase70-150 ili 100-200 grama. Stapovi od karbona, odnosno mesavine karbona i kevlara, takode se mogu koristiti, i to duzine od 3 do 3,9 m, bacacke mase 80 do 100grama.Masinica moze da ima mogucnost potpunog oslobadanja najlona sa kapacitetom spulne od 200 m najlona nosivosti od bar 3,5 kg. Ukoliko je voda puna panjeva i potopljenih grana uzmite deblji najlon od 4,5 do 7 kg, a za izuzetno teske vode koristite najlone nosivosti od 7 do 11 kg. Najlon treba da je opusten, kako bi riba lako mogla da ponese mamac bez otpora. Posto se ovde ne preporucuje zamaranje dok se riba ne odvoji od stabla, najloni tanji od 0,45mm ne dolaze u obzir. Znaci nikako istegljivi, jer se ribi ne sme dati prostora da se negde zavuce. Ipak ne treba ni preterivati, deblji najlon je vidljiviji, a povecava otpor vode, pa je samim tim potrebno stavljati i teze olovo. Saran je izuzetno oprezna riba i ako oseti prevelik otpor, nece se prevariti. Standardni podvez je duzine 30 do 45 cm.Veliki broj specijalnih saranskih udica moze se kupiti u prodavnicama ribolovacke opreme. Udice moraju biti jake i ostre i sa kratkim vratom. Velicine su 1/0, 2/0 I 3/0.

Kad se lovi saran nikad ne treba stavljati dve udice zato sto se jedna udica uvek uplete u granje.Umesto postavljanja mamca na udicu, mozete koristiti i dlaku. Na ovaj nacin, umesto kacenja mamca na udicu, nanizite jedan ili veci broj mamaca na dlaku duzine do 5 cm, koju nakon toga privezete za vrat udice. Na drugi kraj dlake potrebno je postaviti granicnik kako mamac ne bi spao. Ova metod je izuzetno uspesan, jer mamac ostaje potpuno slobodan i saran ga mnogo lakse uzima i rede ispusta iz usta kada ga ponese.Olovo kod ovog metoda mora biti tesko oko 100grama kako bi samo dalo kontru kada ribe uzme mamac. Dobro je koristiti klizece olovo ali i specijalnu montazu sa silikonskom cevcicom. Kod ove montaze koristi se silikonska cevcica kroz koju se provlaci najlon koji sada bez otpora prolazi ne uznemiravajuci ribu. Sa spoljne strane cevcice namesteno je olovo tako da ne dolazi ni do kakvog dodira olova i najlona. Olovo se moze privezati za glavni najlon ili preko vrtilice ukoliko nije moguce drugacije vezivanje. Vez za olovo treba da bude do 15 cm. Nije lose da cevcica bude u obliku latinicnog slova V, zakrivljena pod pravim uglom. Ovakva cevcica ce pruzati jos manji otpor saranu kada uzme mamac.Kada se peca u vodama sa dosta panjeva i drugih podvodnih prepreka, popustanja nema i vecina ribolovaca steze kocnicu masinice do kraja, jer ako saran krene svojim putem, vec je pod stablom. Preporucuju se izuzetno kvalitetne masinice sa velikim kapacitetom spulne, zbog cestog kidanja najlona.Za pravo pecanje sarana, potrebno je imati specijalne drzace za stapove podove. Ovi drzaci omogucuju da se vise stapova posmatra jednovremeno. Na podove mogu se montirati indikatori trzaja.Saran ima naviku da uzme mamac i u ustima ga nosi. Da bi ovo na vreme primetili, potrebno je koristiti indikatore trzaja. Elektricni audio vizuelni indikatori, majmuni ili meki vrhovi mogu se koristit sa istim uspehom. Svi ovi indikatori mogu na sebi imati fluorescentne delove, tako da se mogu koristiti i u nocnom ribolovu.Majmuni su u stvari prstenovi koji se kace na opusteni najlon izmedu masinice i poslednje alke. Prilikom zatezanja najlona, majmun se penje i vizuelno signalizira da je mamac uzet. Meki vrhovi takozvani swingertip-ovi se postavljaju na sam vrh stapa. U normalnom slucaju ovi indikatori padaju pod uglom od 45° u odnosu na pravac protezanja stapa. Kada saran uzme mamac vrh se podize ukoliko saran odlazi od stapa, a potpuno se savija, odnosno pada ukoliko se saran priblizava.

Ostavite odgovor

Back to top button