Mamci

Aditivi

O upotrebi aroma možete čuti mnogo protivrečnih stavova, od toga da je to “čarobni” dodatak zahvaljujući kome lovimo, do toga da su arome potpuno nepotrebne i da je to samo komercijalni trik onih koji ih proizvode i prodaju. I u ovom slučaju neophodno je da napravite razliku između “instant” ribolova i ribolova gde ste u mogućnosti da predhodno hranite i gde planirate pecanje na duže staze.

Atraktivna boila za instant ribolov bez upotrebe aroma je nezamisliva. Neke arome kao što su jagoda, scopex, vanila, anis, tuti fruti, bela čokolada… su najčešće u upotrebi i njihovim korišćenjem ćete pri instant ribolovu imati više uspeha. To su takozvane “instant” arome. Loviti za vikend, a bez predhodnog hranjenja i još koristiti potpuno nepoznat mamac može lako rezultirati razočarenjem. Mnogo puta sam bio u situaciji da lovim istim miksevima ali različito namirisanima, i da sam ribe dobijao samo na jednu aromu. Iz tog razloga na instant pecanje ne krećem bez bar dva različito namirisana mamca.

Za upotrebu određenih aroma prema godišnjem dobu (temperaturi vode) mnogo važnije od toga da li je u pitanju voćna, mesna začinska, ili kremasta aroma je to na kojoj bazi je aroma napravljena, odnosno: koji je nosilac arome! Za hladniju vodu su mnogo bolje upotrebe alkoholnih aroma, dok su za leto preproručljive arome na bazi ulja, a sve zbog brzine rastvorljivosti pri određenoj temperaturi vode. Korisno je kombinovati arome, zbog brzine rastvorljivosti, ali i zbog načina na koji se kroz vodu prostiru.

Alkoholne arome brže cure i kroz vodu se prostiru horizontalno, dok su uljane sporije i vertikalno se šire.

Čulo mirisa šarana je mnogo razvijenije nego naše i zahvaljujući tome on može brzo i lako da pronađe hranu. Ne upadajte u zamku da kvalitet mamca određujete po mirisu. Ribolovci imaju naviku da pomirišu sastojke od kojih izrađuju mamce pa i same mamce, a veliki broj ribolovaca svoje boile i – zagrize?! MMMMM… što je ovo ukusno i dobro miriše!

Međutim, naša čula i čula šarana su različita i naravno da i ukus i miris doživljavamo drugačije. Ono što je nama lepo ne znači da je lepo i šaranu! Češće on ne deli naše mišljenje o ukusima i mirisima. Možete li da uživate u jelu kao što su gliste prelivene sirupom od jagoda?

Upotreba arome u boilama visoke hranljive vrednosti nije neophodna!!! Ako i upotrebljavate arome, koristite one najkvalitetnije na minimumu pro­pisane količine i ne koristite one koje su najčešće u upotrebi – Vaš mamac treba da bude potpuno drugačiji, osim ako ne želite da od vašeg truda i dugotrajnog prehranjivanja i ostali ribolovci imaju koristi…

Već sam više puta i u ovom tekstu pomenuo “atrakte”. Šta su u stvari atrakti? Sama reč “attract” u prevodu znači: privlačiti. Po tome, sve ono što koristimo da boilu učinimo što atraktivnijom i privlačnijom je atrakt. A koristimo arome, zaslađivače, aminokiseline.. pa u nekim slučajevima i – boje?! Ipak, kod nas se pojam atrakt vezuje za aminokiseline i enzimime. Njihovom upotrebom definitivno dobijamo atraktivniji mamac. Osim što ćete šarana lakše “ubediti” da se hrani boilama koje sadrže atrakte, takve boile su lakše svarljive, pa je šaran primoran da se češće hrani, ali njihova (prekomerna!) upotreba sigurno može biti kontraproduktivna, i nikada ih ne koristite preko preporučene doze, a u boilama visoke hranljive vrednosti im učešće smanjite na minimum!

Da šaran voli slatke mamce potvrdilo se mnogo puta. Nekada su zaslađivači dodavani samo da bi neutralisali gorki ukus koji imaju pojedini sastojci miksa, ali su kasnije naučnici utvrdili da šaran uopšte ne prepoznaje – gorko!?

Upotrebom zaslađivača možemo mamac učiniti i atraktivnijim i ukusnijim. Koje zaslađivače ćete koristiti zavisi od toga u koje proizvođače Vi imate poverenje. Ako pak želite nešto priručno, upotrebite žuti šećer, med, saharin…

Korišćenjem pojačivača ukusa takođe ćete doprineti da mamac bude atraktivniji i ukusniji.

Prilikom upotrebe aditiva treba biti umeren kako po dozi koju ćete koristiti tako i po broju tih dodataka. Svaki ozbiljniji proizvođač daje i preporučene doze kojih se obavezno pridržavajte i nikada ne stavljajte veće količine od propisanih!

Budite umereni i po broju dodataka koje ćete staviti u mamac. U slučaju da mamac ne valja teško ćete pronaći koja vam komponenta pravi probleme. Kombinacija arome (možete i kombinovati razne arome), aminokiseline i zaslađivača je sasvim dovoljna da dobijete atraktivan mamac.

Ostavite odgovor

Back to top button