Pribor

Izbor mašinice

Najbitnija stvar za izbor adekvatne mašinice je da sa sobom u prodavnicu ponesete štap na koji će ta mašinica ići. Naravno, morate biti načisto na kojoj vodi ćete najviše vremena provoditi i koju ćete ribu najčešće pecati!
Pretpostavimo da ste s time načisto i da ste poneli štap, pronašli nekoliko modela koji su vam zapali za oko (bilo dizajnom, bilo cenom, bilo…). Na šta treba obratiti pažnju?
Najpre, namontirajte izabranu mašinicu na štap i pogledajte kako je „komplet“ izbalansiran (da li nos štapa vuče previše na dole). Ako ste izabrali neki jeftiniji i teži štap pa pri tome izabrali neku tešku mašinicu, postoji rizik da vam pecanje bude naporno i da vam se fiderisanje smuči već na prvom pecanju. Zato je dobro poneti, između ostalog, štap sa sobom, kada kupujete mašinicu.
Sledeće na šta treba obratiti pažnju neka bude prenosni odnos. Po pravilu, mašinice sa većim prenosnim odnosom (npr. 5,2 : 1 pa naviše) jesu brze, ali ako je voda na kojoj ćemo pecati duboka, ako moramo daleko da zabacujemo i ako očekujemo krupniju ribu, takve mašinice će nas više zamarati. Mašinice sa baš velikim prenosnim odnosom (5,5:1, 6:1 ili većim) su pogodnije za pecanje sa hranilicama manje težine, na vodama gde prosečna težina očekivanog ulova ne prelazi cca 500-ak grama i gde smo prinuđeni da sisteme vadimo veoma brzo iz vode.
Međutim, nije samo prenosni odnos taj, koji utiče na brzinu vađenja sistema iz vide. Postoje mašinice sa dosta manjim prenosnim odnosom (npr. 4 ili 4,5:1) koje isto tako brzo namotavaju najlon. To je postignuto korišćenjem veoma širokih i relativno plitkih špulni. Za takvu mašinicu bi se trebali mnogo pre odlučiti nego za neku „brzu“ koja u startu ima i manju snagu. Ove „sporije“ imaju mnogo više snage, koja nam može zatrebati pri susretu sa ozbiljnijim ribama.
Kad smo već kod špulne, valja dodati i to da je plitkoća/dubina špulne takođe bitna. Pre svega zbog daljine zabačaja ali i preciznosti. Gledajte da uzimate mašinicu na koju staje oko 150m najlona 0.20 ili 0,22. Tako ćete biti sigurni da možete špulnu da napunite valjano (do vrha) i da ona bude lepo namotana, što vas može spasiti mnogo nerviranja na vodi. Mašinice sa dubokom špulnom su ili deo prošlosti ili su namenjene za druge vidove ribolova. To ne znači da su za nas neupotrebljive. Međutim, njihovo pravilno namotavanje najlonom iziskuje razne dovitljivosti glede popunjavanja špulne nekim starim, debljim najlonom, nekim materijalima, izolir trakom… Da do toga ne bi dolazilo, bolje u startu eliminisati taj problem.

Kada već govorimo o snazi mašinice, moram da dodam i da je dužina i veličina ručice od ogromnog značaja. Ako znamo da ćemo sisteme vaditi i zabacivati svakih 3-5 minuta, to znači da ćemo za neko šestočasovno pecanje imati više od sto zabačaja (često i mnogo više), onda ova činjenica uopšte nije zanemarljiva sa aspekta umaranja.
Sledeća stvar na koju treba da obratimo pažnju a koja često daje pogrešnu smernicu pri izboru mašinica je broj lagera (ball bearing). Kvalitet mašinice NIJE definisan većim ili manjim brojem lagera! Ali cena jeste! Često je bolje da mašinica ima i manje lagera, ali da su oni kvalitetni i dobro raspoređeni, nego da ima 10+ lagera koji su sumnjivog kvaliteta i više su marketinški trik nego zaista potreba. Nekoliko lagera jeste neophodno da postoji (da ne nabrajam koji su to i gde bi morali da se nalaze kod iole pristojne mašinice) ali sve preko 4 + 1 je već pitanje da li nam je nužno neophodno. Ovo „+1″ se u oznakama na mašinici najčešće odnosi na tzv. igličasti (nepovratni) ležaj koji eliminiše onaj prazan hod mašinice, toliko iritantan kod starijih modela. Da zaključim – nemojte da vam broj ležajeva bude vodilja pri izboru mašinice!

Zatim, ono na šta biste trebali da obratite pažnju je kočnica. Pri pecanju finim priborom (tankim najlonima) od presudnog značaja je da kočnica bude izuzetno precizna i fino štelujuća. Stvar je ukusa da li neko preferira prednju kočnicu (Front Drag – oznaka FD na mašinicama) ili zadnju kočnicu (Rear Drag – RD oznaka na mašinicama), s tim, moram da dodam, da je po nekom pravilu prednja pouzdanija, jer je sam sistem tehničke izvedbe jednostavniji. Međutim, moram da dodam da su mi lični favoriti mašinice sa borbenom kočnicom (Figh(ting) Drag) – to je jedan dodatak na zadnjoj kočnici koji omogućava još finije i preciznije štelovanje zategnutosti drila i omogućava njegovo podešavanje u toku borbe sa samo jednim prstom. Međutim, modeli sa pouzdanom zadnjom kočnicom i borbenom kočnicom spadaju već u nešto skuplje mašinice.

Kad smo već kod kočnica, moram da skrenem pažnju na još jedan detalj. Ukoliko smo se odlučili da našim fiderom pecamo npr. na komercijalnim revirima, a ciljana riba su srednje veliki i veliki šarani, trebalo bi da pri kupovini mašinice izaberemo model koji je snabdeven sa tzv. Bait Runnerom – sistemom slobodnog hoda špulne. Takve mašinice su šarandžije odavno počeli da koriste, međutim, u međuvremenu su i fideraši otkrili prednosti te naprave pa su im proizvođači izašli u susret i na tržište izbacili veći broj modela mašinica, koje po svemu podsećaju na velike šaranske mašinice, ali su gabaritom manje, pogodne za fider. Za one koji ne znaju, samo ukratko da pojasnim: bait runer je posebno dizajnirana zadnja kočnica, koja se aktivira posle zabačaja sistema u vodu. Njenim aktiviranjem se bukvalno „otkoči“ špulna i šaran pri uzimanju mamca i kretanjem u beg ne oseća nikakav otpor a nama se najlon sa špulne neometano svlači. Prilikom davanja kontre je potrebno samo okrenuti ručku za namotavanje i sistem se sam isključuje i možemo pristupiti borbi sa ribom.

Na još jedan detalj bi valjalo obratiti posebnu pažnju. Na samom obodu špulne, kod svih novijih modela mašinica možete videti jedan mali plastični deo (najčešće) nalik trzalici za gitaru. Ređe je taj delić okrugao i metalni. To je tzv. lajn klip (Line Clip). Njegova uloga NIJE da se za njega zakači najlon kada ga namotavamo na špulnu! (nemojte se smejati, čuo sam do sad nekoliko puta tu tezu!!!) Njegova uloga u fider ribolovu je od presudnog značaja. Da se podsetimo – suština fider ribolova je hranjenje. I to kakvo? Precizno hranjenje! „U tačku“. A izvođenje takvog hranjenja je moguće isključivo uz pomoć line clipa. Zato pri izboru mašinice detaljno pogledajte kakva je njegova završna obrada, da li su ivice oštre, da li ispod njega nema nekih loše urađenih elemenata – oštrih ivica, i pre svega, da li neće seći najlon kada se za njega zakači.

Na kraju, neki od saveta iz kategorije „opšti“ ili „usputni“ bi bili npr. da je uvek bolje izabrati mašinicu koliko toliko poznatijeg proizvođača (zbog eventualnog pronalaženja rezervnih delova ili servisa). Nadalje, uvek birajte onu koja ima barem jednu rezervnu (grafitnu) špulnu, ali još bolje ako je ona takođe aluminijumska (ili još boje ako ih ima ukupno 3, 4…, s tim da su tako opremljeni samo mnogo skuplji modeli). Probajte da nađete one modele kojima je telo izrađeno od metala. Kvalitetnije su, dugovečnije ali i teži. Zatim one kojima je osim tela i mehanizam komplet od metala – čelika, a ne od gusa (makar pogonski zupčanik da nije od gusa). To im umnogome produžava dugovečnost! Budite uporni u potrazi, jer je na tržištu zaista dostupan veliki broj vrlo solidnih mašinica za relativno pristojnu cenu, koje će vas služiti, uz pravilno korišćenje i adekvatno održavanje, više godina ili decenija.
Kasnije ćemo pokušati i da damo odgovore na pitanja i preporuke (ili kritike) za konkretne modele.

Ostavite odgovor

Back to top button