Mamci

Mamci za Šarana

Gotova boila ili miks?

Na našem tržištu je prilično veliki izbor kako gotovih boila tako i mikseva i potrebnih dodataka za njihovu izradu. Najjednostavnije je kupiti gotove boile, ali one često ne mogu da odgovore svakoj situaciji na vodi i, osim uštede u vremenu, ne vidim ni jednu njihovu prednost. Sasvim je drugačije kupiti gotove sveže boile – koje vam neko napravi.

Ali i jedno i drugo je skupo.

Ukoliko želite da sami pravite mikseve pristupite tome ozbiljno jer to nije tako jednostavno kao što izgleda. Mnogi iskusniji ribolovci daće vam neke svoje recepte, pa to uzmite kao polaznu tačku, ali budite spremni da to često može da bude i gubljenje vremena, a bez nekih bitnijih rezultata. U svakom slučaju, ako budete uporni i ozbiljno se posvetite izboru sastojaka doći ćete i do “svog” miksa, a tada je svaki rezultat mnogo vredniji i draži.

Možda najbolji izbor predstavljaju komercijani miksevi. Ponuda je na našem tržištu sasvim zadovoljavajuća pa je jedini problem kako napraviti pravi izbor. Po svom sastavu, na osnovu sa­držaja preovlađujućih komponenti oni se mogu podeliti na:

– 50/50 % je miks čiji su glavni sadržaji pšenični griz i sojino brašno. Ovo je najjeftiniji miks i njegov izbor je opravdan u situacijama kada vam treba veća količina boila. Mana ovoga miksa je manja hranljiva vrednost tako da nije preporučljiv za duže kampanje hranjenja. Sa uspehom može da se koristi tokom cele godine na manje zahtevnim vodama i ako nećete pecati duže od 7 dana. Odličan izbor je ako želite miks za boile koje ćete uz pomoć kupovnih dodataka učiniti veoma atraktivnim.

– Birdfood, miks na bazi hrane za ptice je jedan od popularnijih mikseva, jer osim što ima dobru hranljivu vrednost, veoma se dobro pokazao tokom cele godine, mada je malo slabiji u zimskim mesecima

– Fishmeal miks je napravljen na bazi ribljeg brašna. Ovo je trenutno najpopularniji miks na mnogim vodama. Najbolje rezultate sa ovim miksevima postićićete u letnjim i jesenjim mesecima, ali izbegavajte upotrebu na muljevitom dnu jer veoma brzo poprimaju miris mulja. U takvim situacijama bolji su 50/50 i birdfood miksevi.

– HNV (High Nutrition Value – visoka hranljiva vrednost) miksevi imaju visok sadržaj proteina pa ih zbog toga ih zovu i “proteinskim miksevima”. Njihova upotreba je najzahvalnija u zimskim mesecima, zatim u rano proleće i kasnu jesen. Ovi mamci u vodi mogu da izazovu stvaranje amonijaka a što ima više proteina tu će biti i više amonijaka. To je više izraženo u toplijoj vodi, zato pri upotrebi mamaca od ovog miksa treba biti oprezan, naročito leti, jer ćete upotrebom veće količine tih mamaca u vodu potpuno odbiti ribu!

Mnogi proizvođači svojim miksevima dali su imena na osnovu kojih ne možete, iz prve, znati o kojoj vrsti se radi, zato od prodavca ili proizvođača zatražite dodatne podatke. Pri izboru miksa koji ćete koristiti za pravljenje mamca namenjenih upotrebi na određenoj vodi raspitajte se kod šarandžija koji imaju više iskustva na toj vodi.

Atraktivnost i hranljiva vrednost

Pošto ste odabrali mikseve koje ćete koristiti potrebno je mamce učiniti atraktivnijim (privlačnijim) i ukusnijim. Za tu namenu postoji čitava paleta aditiva i njihov izbor je ponekad prava noćna mora. Pre svega potrebno je da razumete da svaka boila ima dva osnovna svojstva, i to: hranljivu vrednost i atraktivnost!

Hranljiva vrednost mamca je određena komponentama miksa koji koristimo, dok se atraktivnost (privlačnost) mamca može povećati pravilnom upotrebom raznih dodataka. Ti dodaci su aminokiseline, arome, zaslađivači, pojačivači ukusa…

Ako kuglicu obične plute potapate u umakaljki (koja sadrži npr. aminokiseline i aromu), 24 časa, pa je potom stavite kako mamac i zabacite gde se šarani kreću u potrazi za hranom, ulovićete šarana – na plutu?! Na vodama koje su bogate može da se ponovi i po više puta. Šta se u stvari dešava?

Potapanjem kuglice plute u atraktor napravili smo “mamac” koji je atraktivan i koji šalje jake “signale” šaranu da je nešto (što je možda za jelo?) u vodi. Kako šaran otkrije da li je nešto stvarno za jelo sazna tek kad ga lepo ispipa i proba, i lako može biti prevaren i na ovaj način. Naravno, ovako se niko neće napecati šarana, već sam samo naveo primer mamca koji ima samo atrakciju, ali nema hranljivu vrednost.

Takođe, dokazano je da šaran posle uzimanja i varenja hrane može da prepozna da li mu ta hrana odgovara i ispunjava potrebe za određenim hranljivim sastojcima u ishrani, ili ne. Za tako nešto potreban je izvestan period pa boile koje imaju nižu hranljivu vrednost mogu dobro da “rade” nekoliko vreme, dok će kasnije biti potpuno nezanimljive šaranima koji će potražiti bolju hranu.

Kod boila koje imaju visoku hranljivu vrednost (VHV) i koja po svom sastavu zadovoljavaju potrebe koje šaran ima u ishrani, dolazimo do situacije da takve boile prihvata kao svoju “prirodnu “hranu i da se njima rado hrani duži vremenski period. Odlika tih VHV mikseva su odnos proteina, minerala, vitamina, ugljenih hidrata i masti koji je prilagođen ishrani šarana. Upotreba aditiva tada može biti svedena na najmanju meru. I bez dodatne arome takav mamac će vremenom postati omiljen kod riba. VHV boile možete praviti od Fishmeal, Birdfood i HNV mikseva dok je 50/50 upotrebljiviji za izradu boila za instant ribolov.

Na osnovu svega predhodno napisanog možemo da napravimo podelu na boile koje love zahvaljujući atraktima i na boile koje love zahvaljujući svojoj hranljivoj vrednosti. I jedne i druge imaju namenu u određenim situacijama. Pri izboru uzmite u obzir:

– Koliko vremena ćete provesti u ribolovu? Ukoliko idete na vikend pecanje opredelite se za atraktor boilu. Za višednevni ribolov i prethodno prihranjivanje izbor je hranljiva boila.

– Kolika je šarana u vodi i koja je njihova veličina? Na vodama koje su bogate šaranima, posebno ako su u pitanju manji primerci, nije ni potrebno duže prihranjivanje, samim tim i atraktor boila će vam doneti dobre rezultate. To su pre svega komercijalne vode. Ali ako želite upecati krupnog šarana, neophodno je dugotrajno hranjenje, i u tom slučaju treba koristiti hranljive boile.

– Pokušajte saznati koji miksevi su se na toj vodi pokazali uspešni.

– Koliko ribolovaca lovi na toj vodi? Što je pritisak ribolovaca na neku vodu veći tim je potrebnije pecati na bolji mamac.

Zaključak: za dugotrajne kampanje hranjenja na nekoj vodi, na kojoj peca puno ribolovaca i koja je bogata prirodnom hranom, neophodno je kori­stiti hranljive boile, naročito ako želite uloviti krupnije primerake. Za ostale situacije dovoljan je izbor atraktror boila.

Ostavite odgovor

Back to top button